Brink 27-28, 7991CH DWINGELOO

Woonopp.

283 m2

Perceelopp.

5.910 m2

Omschrijving

Rijksmonumentale pastorie op unieke plek!

Midden in het zeer sfeervolle Drentse dorp Dwingeloo vinden we pal tegenover de Nederlands Hervormde Kerk een werkelijk schitterende en zeer sfeervolle pastorie met aangebouwd voormalig koetshuis. De pastorie straalt allure uit en is mede vanwege de kenmerkende indeling met lange centrale gang met geglazuurde tegels, zwarte marmeren schouw in de woonkamer, de schuifvensters en het schitterende trappenhuis van groot belang in cultuurhistorische, architectuur-historische en stedenbouwkundige zin van het woord. In 1975 werd het grondig gerenoveerd en in 2019 werd het door de huidige eigenaar opnieuw flink onder handen genomen. De oppervlakte betreft circa 280 vierkante meter (twee woonlagen) plus een riante zolder onder de kap.

Het koetshuis is in 1975 geheel opnieuw opgebouwd en valt daardoor buiten de monumentale bescherming. Het betreft een ruimte verdeeld over twee bouwlagen waarbij de begane grond momenteel verhuurd is als kantoorruimte en deels in gebruik is als atelier. De etage bestaat uit een riante zolder/bergruimte en een appartement dat perfect is voor logees. Keukeninrichting (begane grond en etage), toilet en douche zijn hier aanwezig. De oppervlakte bedraagt zo'n 160 vierkante meter (begane grond en etage) plus ruim 25 vierkante meter zolder/berging aan de voorzijde.

De pastorie wordt verkocht met een perceel eigen grond van maar liefst 5.910 vierkante meter, dit houdt in dat het in de omgeving befaamde 'domineesbosje' erbij inbegrepen is. En dit alles midden in het dorp! Op dit perceel staat onder meer een bijzondere, monumentale groene beuk die in 1750 geplant is. In de voortuin zien we ook een rode beuk waarvan het rood roze weerkaatst op het getrokken glas van de pastorie zodra de zon vrij spel krijgt. Fenomenaal.

Al met al een mooie kans om uniek te wonen/werken in één van de meest aansprekende dorpen van Drenthe!

Bijzonderheden:
- Rijksmonument met uitzondering van het koetshuis.
- De aangegeven vierkante meters woonoppervlakte betreffen de begane grond en de eerste etage van het woongedeelte. De inhoud betreft een indicatie van het totale object.
- Er zijn twee schoorstenen; het rookkanaal behorend bij de voorkamer is door de bewoners gebruikt. Voor de schoorsteen met betrekking tot de achterzijde geldt dit niet.
- Vanwege monumentale status is een energielabel niet verplicht, derhalve niet aanwezig.

Lees meer...
Streetview
Volg ons op facebookVolg ons op InstagramVolg ons op Linkedin

WILT U NIETS MISSEN?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.

Logo fundaLogo Nederlandse Vereniging van MakelaarsLogo nwwiLogo vastgoedcertLogo Nationale Monumenten Organisatie