Kerklaan 55, 9679AD SCHEEMDA

Woonopp.

565 m2

Perceelopp.

7.035 m2

Omschrijving

Uitzonderlijk Rijksmonument op volledig met water omgracht perceel!

Er zijn plekken en huizen die maar zelden op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar, deze parel is gelegen in het hart van het Oldambt op een unieke plek. De eerste stenen van deze “Weem” feitelijk een "steenhuis" zijn gelegd omstreeks 1250 en is daarmee een van de oudst gedateerde gebouwen die Nederland bezit. De Weem staat feitelijk voor “Pastorie” en wordt door de huidige eigenaar met veel zorg en liefde voor zowel het gebouw als tuin onderhouden.

Karakteristiek is de hoge gevel met fraaie versieringen en bovenlicht aan de voorzijde en de markante entree met loopbrug aan de voorzijde, de achterzijde is schuurvormig qua opzet. Gezien de riante omvang biedt het geheel vele gebruiksmogelijkheden, hierbij kan worden gedacht aan combinaties van wonen – werken of wonen – galerie, bed and breakfast en ga zo maar door!

Dit uitzonderlijke object is gelegen op een perceel van maar liefst 7035 m2 waarbij het geheel wordt omsloten door een brede gracht en houtsingel. De tuin is een waar arboretum met een keur bijzondere bomen, stuiken en borders, uiteraard is het zeer vogelrijk.

Wij geven u graag een uitgebreide rondleiding zodat u deze parel in volle glorie kunt bewonderen!

Indeling begane grond:
Entree – hal op de voorzijde met blokvormig tegelmotief en trapopgang naar de verdieping. Op de noordzijde is de opkamer (30 m2) met hieronder de kelder met estriken en een oude waterput. Op de zuidzijde is een fraaie stijlkamer – woonkamer (31 m2) met achtergelegen woonkeuken (22 m2). De keuken is feitelijk al in de oorspronkelijke schuur gelegen.

Het achterste gedeelte is de laatste jaren als kantoor in gebruik geweest maar biedt tal van andere gebruiksmogelijkheden. Op de achterzijde is een eigen entree met dubbele toiletgroep, riante open ruimte van 95 m2 en een tweetal afzonderlijke kamers van 32 en 30 m2 en een berging. De verdieping boven dit gedeelte is spectaculair en groot 130 m2. Een grote hoge ruimte tot de nok van de schuur.

Verdieping I Weem:
Op de verdieping is de “oudheid” van dit pand grotendeels zichtbaar, muren vertellen het verhaal van deze historische Pastorie. Naast de overloop zijn een 3 tal (slaap-)kamers (30, 30 en 15 m2) met balkenplafons en eveneens hoge ramen. Daarnaast is een badkamer en toiletruimte aanwezig.

Verdieping II Weem:
Deze verdieping is thans een zolder waarbij de oudst gedateerde dakconstructie van een woonhuis in Nederland fantastisch zichtbaar is, een fraaie ruimte die je alleen al vanwege de gaafheid niet zou willen aantasten.

Op het achter terrein van de Weem is een brug over de gracht en zijn een tweetal bergingen (54 en 12 m2) en carport gelegen, daarnaast voldoende parkeergelegenheid.

Kortom een uniek object voor de echte liefhebber van gebouwen met historie!

Lees meer...
Streetview
Volg ons op facebookVolg ons op InstagramVolg ons op Linkedin

WILT U NIETS MISSEN?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.

Logo fundaLogo Nederlandse Vereniging van MakelaarsLogo nwwiLogo vastgoedcertLogo Nationale Monumenten Organisatie