Lieveren
Zwarteweg 6, 9304 TK

Woonopp.

284 m2

Perceelopp.

27.675 m2

Verscholen achter een prachtige kastanje en een 80 jaar oude appelboom ligt een unieke woonboerderij op het kleine landgoed 'Landerij Lieverlee', net buiten het charmante Drentse dorpje Lieveren. Hiervandaan fietst u in minder dan 10 minuten langs de stuw in het Lieverse Diep door het Sterrebos naar het centrum van Roden. De stad Groningen ligt ook op fietsafstand, en met de auto bereikt u in 10 a 15 minuten zowel de A7 als de A28. En toch ligt deze schitterende woonplek midden in de natuur, grenzend aan het Lieverder Noordbos en het beekdal van het nog oorspronkelijk meanderend Lieversche diep. Met bijna 2,8 hectare tuin, boomgaard, weilanden, vennen en bos, en met meer dan 280 m2 woon/werkoppervlak, plus twee grote schuren, zijn er veel mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik. Dit onroerend goed heeft alles in zich om een royale en zeer unieke woon/werkplek genoemd te mogen worden die aan velerlei wensen kan worden aangepast.

De woning
De zeer ruime en sfeervolle woning heeft een goed doordachte indeling en een trap in zowel het voorhuis als het achterhuis.
Naast sfeer en ruimte is ook licht een kenmerk van deze woonboerderij. De kamers op de bovenverdiepingen zijn erg licht door in totaal 9 veluxramen. En ook de 12 veluxramen in woonkamer, slaapkamer en keuken, alsmede twee schuifpuien in de woonkamer laten veel licht toe. De beglaasde binnendeuren en de vide in het achterhuis zorgen ervoor dat de trappen en gangen daglicht, en soms zelfs zon ontvangen.
De woning is onder te verdelen in een voorhuis, een tussenhalletje en een achterhuis. Door die op verschillende manieren met elkaar te combineren zijn er veel indelingsmogelijkheden. Combinatie van wonen/werken, kantoor aan huis, bed-and-breakfast, duo-wonen voor 2 stellen en/of singles, of een combinatie van wonen en zorg, het is allemaal betrekkelijk eenvoudig te realiseren.

Het achterhuis is met extra dikke spouwisolatie herbouwd in 1998 onder de gebinten uit – waarschijnlijk – 1904. De dragende functie van de gebinten is daarbij grotendeels overgenomen door de nieuwe goed gefundeerde binnen- en buitenmuren. Uit historische overwegingen is een klein stuk muur aan de noordwestzijde behouden en aan de binnenzijde geïsoleerd. De kap op de gebinten was na stormschade al rond 1990 herbouwd en is in 1998 en 2010 na-geïsoleerd en afgetimmerd. Het achterhuis bevat op de begane grond aan de westzijde een grote zonnige woonkamer met stookkanaal en twee grote schuifpuien, een ruime eetkeuken, een toilet (met urinoir) en een slaapkamer. Boven is een mooie ruime vide/overloop, een prachtige atelierkamer met ramen aan drie kanten (en uitzicht op de landerij), een archiefruimte die eventueel tot kleine badkamer kan worden omgebouwd, een ruime bergkast (waar eventueel een zonneboiler kan worden geplaatst), en drie grote afgetimmerde bergruimten onder het schuine dak. Ook de bijkeuken (met cv ketel en spoelkeuken) en de grote hobbyruimte kunnen bij het achterhuis worden gerekend. Van het achterste deel van de hobbyruimte is een voorraadkamer afgescheiden, die via de kruipruimte gekoeld/geventileerd kan worden.

Tussen voor- en achterhuis is een kleine tussenhal. U vindt daar de badkamer (met bubbelbad, tweede toilet en douche) en de laundry die plaats biedt aan de wasmachine, droger etc, en met een ruim werkblad met spoelbak ook zeer geschikt is om bijvoorbeeld wijn, of cider (van eigen appels!) te brouwen, een andere hobby uit te oefenen, of als extra keuken in gebruik te nemen. Dit tussendeel kan eenvoudig bij hetzij het voorhuis, hetzij het achterhuis worden betrokken, als zou worden besloten voor en achterhuis te scheiden door het plaatsen van tussendeuren.

Het voorhuis is in 1979 grotendeels onder de bestaande gebinten geheel nieuw gebouwd. Het beschikt over een eigen toilet en doucheruimte, en kan desgewenst als afzonderlijke werk- of woonunit (bed and breakfast) in gebruik worden genomen. Beneden vindt U een lichte grote woon/werkkamer met open haard, en een kleinere slaap/werkkamer die eenvoudig met de grote werkkamer kan worden verbonden waardoor een prachtige L- vormige ruimte ontstaat. Boven zijn dan nog twee slaapkamers onder de kap te vinden en een inloopkast. De voorste kamer is ruim en door een groot dakraam en twee kleine ramen in de voorgevel heerlijk licht. De kleinste slaapkamer kan onder de bestaande kap nog worden vergroot.

Om het huis ligt een tuin van ongeveer 3000 m2 met twee grote schuren. Dicht bij het huis staat een gedeeltelijk open kapschuur, die als dubbele carport kan worden gebruikt. Een deel van het dak van de kapschuur kan worden opgeklapt waardoor zelfs kleine caravans of campers hier gestald kunnen worden. De tweede schuur heeft aan zowel voor als achterzijde twee hoge dubbel toegangsdeuren, een betonnen vloer en een beschoten dak, waardoor gebruik voor veel andere doeleinden (stalruimte bijvoorbeeld) goed mogelijk is. Tenslotte is er nog een aanhangwagenstalling van circa 16 m2 met een beperkte hoogte en een open berging/veranda voor brandhout, vuilcontainers en tuinstoelen.
De tuin is onderhoudsvriendelijk aangelegd met bijna overal bodembedekkers, stinsenplanten en waar nodig karakteristieke bestrating. Er is een moestuin. Verder onder meer diverse bijzondere oudere struiken, heel veel voorjaarsbollen, grote rododendrons, bessenstruiken, hazelaars, notenbomen een prachtige kastanje en de oude appelboom voor het huis. Elk voorjaar weer een feest!

De landerij
Ten westen van het woonhuis ligt aansluitend de 'Landerij Lieverlee', een parkachtig ruim 2 hectare groot natuurontwikkelingsprojekt, dat nu, na ruim 20 jaar, zijn jong-volwassen stadium heeft bereikt en zich verder goed kan ontwikkelen met beperkte beheersactiviteiten. Officieel is het dan wel te klein voor de term 'landgoed', maar door de zeer gevarieerde inrichting met diverse bossages, vennen, poelen en waterlopen, graslanden, ruige terreinen en een hoogstamboomgaard met 16 fruitbomen, toch een gebied waar je heerlijk in kunt dwalen om te genieten van de wisselingen der seizoenen en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.
De uitgangspunten bij de inrichting: afwisseling, toegankelijkheid, openheid (ook naar de omgeving) en zelfredzaamheid zijn gerealiseerd door een grote variëteit in groeiomstandigheden te bevorderen: nat en droog, zon en schaduw, leem en zand, voedselrijk en voedselarm. Die variatie, gecombineerd met een strak maai/snoei/begrazingsbeheer in de eerste 10 jaar heeft op natuurlijke wijze de varieteit in begroeiing doen ontstaan die het gebied zo boeiend maakt. En sindsdien is het in zijn natuurlijke ontwikkeling gestimuleerd en begeleid naar het veel minder arbeidsintensieve jongvolwassen stadium waarin het zich nu bevindt. Het is door deze aanpak fundamenteel onderhoudsarm, maar heeft toch een hoge belevingswaarde en biedt aan wie dat wil veel mogelijkheden om in de natuur werkzaam te zijn. Het terrein is geheel omrasterd en in kleinere gebieden onderverdeeld, waardoor met meer of minder intensieve begrazing eenvoudig variatie in de natuurlijke ontwikkeling kan worden gebracht. Daarvoor wordt nu een groepje van 7 (zomer en winter geheel zelfredzame) soayschaapjes ingezet.
Dat het gevoerde beheer succesvol is blijkt uit de ontwikkeling van flora (onder meer orchideeën) en fauna. Met de wildcam zijn reeën, een otter, bunzings, vossen, hazen, eekhoorns en zelfs een das gesignaleerd. Op het terrein bevindt zich ook een bewoond ooievaarsnest, en in het dak van de woonboerderij een uilenkast (met nestcam) waar al jaren paartjes kerkuilen in broeden.

Tenslotte: Met 28 zonnepanelen, grote moestuin, bessen, noten, hoogstamboomgaard, schapen en de productie van eigen brandhout kan desgewenst een hoge mate van zelfvoorzienendheid worden bereikt. Heerlijk voor degenen die wil leven dichtbij en met de natuur. Voor wie (voorlopig) geen tijd heeft voor een intensieve betrokkenheid: de natuur redt zich ook zonder mensenhand, dat is het mooie van deze unieke en rijke leefplek.

Bijzonderheden:
- Unieke combinatie van verzorgde woonboerderij met prachtig aangelegde landschappelijk
ingerichte tuin;
- Goed geïsoleerd, 28 zonnepanelen, energielabel B:
- Meerdere woon/werk doeleinden mogelijk;
- Snel in Groningen, Roden en Assen;
- Prachtig groen dorpje met het uitstekend geoutilleerde Roden “om de hoek”.

Lees meer...

Plattegrond

Streetview

Uitzonderlijk Wonen

Dát is Verver Jet Winters Makelaars

Contact

Verver Jet Winters Makelaars
Rijksstraatweg 26-A
9752 AE Haren

info@ververjetwinters.nl
T 050 534 0515

KvK 04069449

Uitzonderlijk op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.

Volg ons op sociale media

Volg ons op facebookFacebook
Volg ons op InstagramInstagram
Volg ons op LinkedinLinkedIn
Logo Nederlandse Vereniging van Makelaars Logo nwwi Logo vastgoedcert